Sälja bostad – så lyckas du

Att sälja ett hus eller en lägenhet kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det är svårare än man kan tro och det finns många olika saker som du måste ha koll på. Det har ingen betydelse om det är en lägenhet, ett fritidshus eller en mycket stor villa det handlar om, alla steg på vägen till en lyckad bostadsförsäljning ser precis likadana ut.

Både innan, under och efter försäljningen finns det ett flertal saker som du kommer behöva ha i åtanke och göra. Här kommer du att få ta del av vår steg-för-steg, för att på så sätt lättare få din bostad såld och dessutom gå med vinst. Du kan sälja din bostad på egen hand, men när vi komponerade ihop vår guide valde vi att utgå från att du planerar att ta hjälp av en professionell och kunnig mäklare. En mäklare kommer bland annat att hjälpa dig med med annonsering, visning och värdering av bostaden.

En lyckad bostadsförsäljning

Vår guide kommer att hjälpa dig att ta dig igenom alla de steg som en bostadsförsäljning inkluderar, men glöm inte bort att se till att du har alla papper på plats. Det kan vara skönt att ha ordning på dessa när det är dags för säljprocessen att kicka igång.

Är det bäst att sälja eller köpa först? – Att sälja din bostad innan du köper en ny ger en större ekonomisk trygghet. Nu har du en klar och detaljerad budget inför ditt nya köp och du slipper dessutom ha flera olika bolån. Fördelen med att köpa först är att du minimerar risken för att någon annan kammar hem ditt drömboende.

När är det bäst tid att sälja? – Vill du få så många budgivare som möjligt ska du undvika semestertider och storhelger. Under maj till juni månad är det alltså sämst läge att försöka sälja bostaden.

Få en värdering av din bostad – Du behöver veta hur mycket din bostad är värd för att du ska kunna be om ett bra utgångspris. Majoriteten av alla mäklare erbjuder dig en kostnadsfri värdering. Det är dock efterfrågan och intresset som kommer att vara de avgörande faktorerna för hur mycket du får för bostaden.

Anlita en mäklare – Att anlita en mäklare är det smartaste och snabbaste sättet för dig att sälja din bostad. Mäklaren kan hjälpa till med fotografering, värdering, annonsering, visningar och mycket mer.

Förbered din bostad inför en visning – Genom att styla bostaden rätt inför en visning kan du öka bostadens värde och få flera bud. Ta hjälp av en mäklare som erbjuder homestyling om du känner dig osäker på att göra det på egen hand.

Ha koll på budgivningen – Även om en mäklare sköter den största delen av budgivningen är det viktigt att du som säljare är med och är delaktig. Se därför till att du följer budgivningen och kom ihåg att du kan acceptera ett bud även innan visning.

Skriv kontrakt – Ett kontrakt ska alltid skrivas när budgivningen är klar. Här finns lagar och regler som du måste följa. Din mäklare kan hjälpa dig.