Köpa bostadsrätt – så funkar det

Går du i tankarna om att köpa en bostad? Att köpa en bostad är en mycket bra investering och med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut så är ett köp i många fall det enda alternativet till ett eget hem. Innan du köper en bostadsrätt finns det mycket att tänka på och vi ska ärligt säga att det är en djungel därute. Här har vi därför listat några viktiga saker som du behöver tänka på för att lyckas så bra som möjligt.

Det är viktigt att ha i åtanke att när du köper en bostadsrätt så kommer du också automatiskt att bli en del av en förening. Detta kallas för en bostadsrättsförening. I föreningen är alla som äger en del av fastigheten medlemmar och det inkluderar naturligtvis även du själv. Att bli medlem i en förening innebär en hel del ansvar. Du kommer att behöva anpassa dig efter de regler som föreningen har och ha ett underhållsansvar, samtidigt som föreningens ekonomi också kommer att bli en del av din vardag.

Guide till att köpa bostad

Med vår guide blir det enklare för dig att komma igång med bostadsköpet såväl som att ro det i hamn.

Ansök om ett bolån – Det första steget är nästan alltid att ansöka om ett bolån. Det finns många olika aktörer och banker att välja mellan, så se till att du jämför noga innan du gör ditt val. I Sverige kan du endast låna 85 % av bostadens totala värde. Resten får du finansiera genom ett privatlån eller med sparade pengar.

Gå på visningar – Genom att gå på visningar så minimerar du risken för att köpa grisen i säcken. Se till att du bara tittar på bostäder som du faktiskt kan tänka dig och välj bort alternativ som inte uppfyller dina önskemål, t.ex. med antalet rum, krav på hiss eller liknande.

Skaffa dig kunskap – När du är på en visning kommer du att få tillgång till en objektbeskrivning. Se till att du läser igenom beskrivningen noga och att du även kontrollerar vilka regler som föreningen har. Titta även på vilken ekonomi som föreningen har och vilka olika typer av renoveringar som har gjorts. Många har t.ex. stambyte som ett krav för att de ska vilja buda på en bostad.

Beräkna dina kostnader – Då är det inte bara bolånet som vi talar om, men visst ska du även räkna in detta. Du ska se till att skapa en budget för alla de kostnader som du kommer att ha. Här kan du ta hjälp av din mäklare om du känner dig osäker på vad som ska räknas in.

Kontrollera bostaden – Du som väljer att köpa en bostad har en mycket stor undersökningsplikt. Det betyder att det är din uppgift att se till att kontrollera och undersöka bostaden innan du budar eller köper. Du kommer inte att få någon form av ersättning för fel som du borde ha upptäckt på egen hand.

Kontraktskrivning – Vid ett bostadsköp ska ett kontrakt alltid skrivas. Det vanligaste är att detta sker på din eller säljarens mäklares kontor. Här är det viktigt att du förstår vad det är du köper och vad kontraktet innebär.